Friday, June 19, 2015

Stok Ikan Bilis

Biasanya ibu2 akan buat stok ikan bilis ni untuk mendapatkan rasa masin............untuk mengantikan garam.....resepi ni pun aq ambik dari tenet.....



1 . Memula tu kena rendam ikan bilis. Aq rendam 1 hari...malam rendam sampai balik keja baru  
     tapis. Ada orang just rendam 3 jam. Semua tu terpulang pada diri sendiri.
2. Bila dah tapis goreng tanpa minyak. Agak2 dah garing tu kira dah masaklah......
3.  Biarkan sejuk seketika. Blend kering ikan bilis tu menjadi serbuk.
4.  Masukkan dalam tupperware dan pastikan tutup bila wap tak ada....Orang kata kalau tutup time 
     wap nant stok ikan bilis berkulat.
5 Stok ikan bilis ni boleh campur dengan bubur nasi sebagai perasa. Anak aq memang suka........




Selamat Mencuba........



No comments: