Bahan-bahan
isi ayam ( ada orang guna tulang ayam or kaki ayam)
Bawang Holland
4 sekawan
carrot
celery
Cara-cara
1. Isi ayam basuh dengan tepung untuk hilangkan hanyir... ( cara ni aq baru cuba sebab selama ni aq pun tak tahu... hahaha....)
2. Campur semua bahan-bahan di atas dan rebus. Aq rebus selama sejam. Tapi seeloknya minimum 4jam - 5 jam. Oleh sebab aq buat ni bukan time cuti tu yang masak sekejap. So bergantung pada kita. Tapi ada orang kata makin lama kita rebus makin sedap.... hehehe.....
3.Lepas masak tu asingkan air dengan isi2 yang direbua tadi. Air tu lah yang di panggil stok ayam. Letak dalam bekas dan bekukan.
4. Isi2 yang di asingkan tadi tu jangan buang. kita nak buat chicken paste. Ambil isi ayam, sedikit celery.....jangan banyak sangat celery tu nanti pahit...lobak. Blend semua bahan tersebut menggunakan sedikit air stok ayam. Itulah yang di panggil chicken paste......
Selamat Mencuba......
No comments:
Post a Comment